Sist oppdatert
09.11.2017 20:24
Hovedsponsor
Klikk Her
Økonor Svolvær

Fotoarven etter Magnar Pettersen.

Svolvær Historielag har den glede å presentere noe av fotoarven etter Magnar Pettersen som i dag er forvaltet
av William Haakvåg, som og har skrevet alle tekstene til bildene.Magnar Pettersen (1916-1996) var diskre, men kjent skikkelse i Svolvær. Idrettsmann, glimrende fjellklatrer,
fotograf, motstandsmann og krigsveteran av 1940. Han ble også en av lederne i det lokale Heimevernet og
var også tilknyttet forsvarets etterretningsvesen. I tillegg var han en dyktig fotograf, begynte tidlig og
fotografere. Også med fargefilm, noe som må ha vært et innhugg i økonomien da det var kostbart.
På bildet, som han trolig har tatt med selvutløser, sitter han med skrivemaskinen midt på 50 tallet.
Lofotfisket gav også mulighet for mange forskjellige motiv. Her har en sunket før han kom seg ut av havna...
Trolig er året 1956. Foto fra Marinepollen.
Storøya før 2.v.krig. Det var ikke vanlig å ta slike bilder av bebyggelse. De fleste som fotograferte tok familiebilder ol. Det var uvanlig at en "vanlig mann" tok slike bilder som Magnar gjorde. Men takket være
det har vi mange flotte bilder over utviklingen i Svolvær.

Dette ser ut som det er tatt fra et fly, men det er Magnar Pettersen som har vært høyt oppe i Fløya og knipset.
Årstallet er trolig rundt 1980.
Barn på Storøya snøvinteren 1956 (tror vi) har blitt foreviget. Veiene snødde igjen og måtte delvis måkes opp
for hånd. Men så var det heller ikke så mange biler.Dahl-skjæret rundt 1980 var også et populært motiv for Magnar Pettersen. Hvalbåtene lå jo stort sett ved kai
om de ikke var på hvalfangst eller sto på slipen. Helt til venstre på bildet ser vi litt av dykkerbåten til hjelmdykker Tøllefsen. Stemningsbilde tatt fra brua over til Storøya.bilde fra 1991. Vakre blomster på Storøya ble foreviget en fin sommerdag mens Fløyfjellet og Blåtinden kneiser
i bakgrunnen.Det gamle biblioteket? Det var egentlig bygget som et bedehus og var i bruk helt til kirken ble bygget på tidlig 30 tall. Bildet, som er tatt av Magnar Pettersen, mener vi er fra 1978. Personene i forgrunnen er Hilmar Larsen og hans far Per Larsen.Store fiskehjeller kunne bli et bra motiv. Personen på bildet er Håkon Kyllingmark som var en god venn av
Magnar. Trolig har de gått tur på Svinøya og så har bildet blitt tatt.Foto fra begynnelsen av 90 tallet. Vi ser Svennings og Mads Moens gamle bilverksted fremdeles står.
Men nå er det Nilsson VVS som leier bygget. Moen flyttet inn i sitt nybygg høsten 1979 og da flyttet Nilsson
inn i gammelbygget. Fyllingen av pollen er kommet godt i gang. Svenning kjørte alt av stein han fikk tak i
og fylte sakte og sikkert ut området. Men det var et langvarig arbeide. I dag er hele området for lengst tatt i bruk, asfalterte veier og ferdige handelsbygg regjerer.
Hurtigruta i Trollfjorden ca. 1960. Det var Magnar og klatrekompissene som hadde ansvaret for at det var rassikkert å gå inn der. Hver vår gikk de igjennom de bratte fjellskrentene og renske, sprengte vekk løs stein. Flott bilde.
Praktfullt bilde av kongeskipet Norge fra 1963. Tatt av Magnar Pettersen med sitt tyske kamera Voigtlander. Må være et av de beste bilder noensinne som er tatt av den flotte båten. Skipet ligger ute ved Skjæringen en soldag hvor Lofoten viser ser fra sin beste side. Lillemolla i bakgrunnen.
Magnar Pettersen, Emil Olsen og Wilhelm Høyer i Rørhopen med sjarken Truls. Trolig er det vinterklatring som forestår. De som drev på med slikt på denne tiden møtte liten forståelse for "hobbyen" sin... Året er 1957.
En noe så uvanlig som en kvinnelig sjarkfisker har blitt avbildet av Magnar Pettersen på 50 tallet. Bildet er tatt under Lofotfisket og kan være fra Svolvær, Kabelvåg eller Henningsvær. Men det at en kvinne valgte et så tøft yrke var ikke vanlig. Sjelden bilde i fine farger.
Kos i skibakken ca 1966. Håkon Kyllingmark som satt utrolige 5 sesonger på stortinget for høyre er med. Hans kone sitter like bak. Ellers så ser vi Lp redaktør Bjørn Paulsen og hans kone "Kaisa". Hunden tilhørte familien Kyllingmark.
Journalist Fossum holder tale ved bautaen 1985. Talen ved bautaen var en høytidelig og verdig seremoni. Fossum var en dyktig journalist ved Lofotposten og skrev vanligvis lederartikkelen i avisen.
Husker vi lærer Johan Amundsen? De som hadde ham som lærer gjør i alle fall det. Det og være lærer har blitt et litt underkjent yrke. Men lærerne og kvaliteten på dem er veldig viktig for hvordan et samfunn vil utvikle seg.

De som hadde lærer Amundsen husker ham som et varmt og engasjert menneske. Det å være "romslig og tolerant", et uttrykk som har blitt noe slitt i dagens debatt, gjaldt for Amundsen. Før skoledagen startet gikk han alltid en tur.

Skoledagen startet vanligvis ved at han leste et dikt han hadde plukket nøye ut dagen før. Selve undervisningen var lystbetont og engasjerende. Derfor har de som opplevet ham minner man kan ta med seg hele livet. Amundsen selv omtalte elevene i småskolen for "det gåtefulle folket". Med respekt selvfølgelig.

Amundsen la også et veldig arbeide ned i Skoletunet, et kompleks med gamle hus og rorbuer som var anlagt en tid ved skolen i Svolvær. Her har Magnar Pettersen foreviget ham på tur sammen med hunden. Muligens tidlig om morgenen før undervisningen begynner.TOPPENSvolvær Historielag 2004/2017
Amatørlaget Byvandreran

 Svolværsangen
 Vær hilset Svolvær,
 unge by ved Lofot-  havets bredder...
 MELODI/NOTER