Sist oppdatert
29.08.2004 10:15
Hovedsponsor

FORSIDEN | Om foreningen | Navnet Svolvær | Stedsnavn| Bybilder | Attraksjoner | Bykart | Reise til Svolvær | FORUM
Økonor Svolvær

- i går

-
STEINALDER
- VIKINGTID
- NYERE TID


- GAMLE BILDER
- GAMLE POSTKORT
- GAMLE HUS

- FILMKLIPP
- LOFOTFISKET

- PÅ FOLKEMUNNE
- MUSIKK
- KUNST
- KULTUR
- IDRETT

- SAGN & MYTER

- TINGSTEDET    KJEPSØY

- BØKER OM   SVOLVÆR



 
Musikk - Portrett av musikere


Thom Pettersen

født i Svolvær
28 sept 1956

Intervju
Trond Nyrud



Portrett av musikere



Se filmsnutt med Thom der han
imiterer Elvis.

Siden er under arbeid...
Thom har hatt interesse for musikk siden han var født. Han er den musikeren som har flest spillinger og opptredener her i Svolvær pr. dags dato. Det er ikke uten grunn. Thom er en "showmann" og kan som poteten brukes nesten til alt.

1970 fikk Thom sitt første slagverk. Han spella aleina sammen med grammofonen, men dette ga grunnlag for hans videre karriere som musiker. Han hadde fått i gave en akkustisk seks-strengs gitar, - en Ibanez.

Han hadde også en Eko akkustisk gitar, men denne var ikke så god og vanskelig å spille på. Thom hadde ikke Jørgen Ingmans gitarkurs, så han lærte de første grepene selv. Han fikk et kurs på William Hakvaags gitar skole dette gjorde han litt bedre på gitaren, men Thom var mest interessert i å ”showe” og ikke spille gitar.

Trommer var et lettere instrument og spille på. Et sant helvete for de rundt han. Endel av kompisene hadde instrumenter og gikk med planer om å starte band.

Thom var mye på Interail i denne tida. Første Interail han var på var i 1971. Dette gjorde også til at han fikk inspirasjon fra band og artister han hørte ute på kontinentet.



Foto:William Hakvaag

I 1972 var han i Mo i Rana og så på ”Family” med Roger Chapman. Første gang et skikkelig kjent band hadde spilt her nord. Thom interjuet Chapman fra ”Undergrunnsavisa Vaskoteket News”.

I 1971 fikk han sin første elektriske gitar, en Gibson Les Paul kopi, Ibanez. I 1972 hadde Vaskotekgjengen "Jam" på kompaktskola. Thom som hadde trang til å stå på scena opptrådde, men trangen var størst. Han fikk med seg Erling Andersen på bass og Roy Westerlund på tromme. Han avsluttet med å knuse gitaren (i The Who stil). Det var Arild Jenssen sin Hofner og han var ikke blid. Trioen kalte han for ”Frithjof Gløggs Trio”.

Thom gikk mye på fester og hørte på band og blei inspirert av dette.

Så i 1973 startet han "Gamle Noreg" sammen med Stian Kilvær, Bjørn Kenneth Hansen, Trond Nyrud, Lasse Veiesund og Per Kai Prytz.

Dette bandet spillte på In diskotek og hadde en konsert i parken 4. juli 1973.

I 1974 kom Bjørghild Knutsen med på vokal og Thom gikk over fra slagverk til bass. Lasse Veiesund gikk over fra congas til trommer.

Denne besetninga spilte på en "Jam" i 1974 og fikk god omtale i Lofotposten. Det var bilde av Thom utkledd som Alice Cooper en rocke- stjerne fra Statene han likte godt. Etter det hadde han endel spillinger med forskjellige besetninger på fester rundt omkring.
Fotos: Kåre Rolandsen


Tidlig på sommeren i 1975 var Thom sammen med Trond Nyrud på jazzseminar i Harstad under festspillene der. Der spilte han sammen med "Atom Jørgen" fra NRK og pianisten til Miles Davis, Kenny Drew. Thom var også da en omgjengelig fyr som hadde lett for å komme i kontakt med folk.

Det ble slik at han kom i veldig god kontakt med disse gamle ringrevene innom jazzen. Thom sier at han var den trommisen som desidert var dårligst til å spille, men hadde da kjøpt seg et Slingerland slagverk, et dobbelt et. Han hadde det største slagverket på seminaret noen sinne.

I 1976 hadde William Hakvaag sluttet i Zoo og hadde ei spilling på Rognan i Salten. Han kontaktet Thom, Dag Christensen og Stian Kilvær. De dro på denne spillingen og kalte seg "St.James".

Dette ble begynnelsen til det "St.James" som holdt på og spilte rundt omkring i Lofoten og Vesterålen. De spilte mye på skolefester og rundt omkring som sagt på bygda i LOVE.

I starten måtte alle gjøre som William sa, for å makte og lage et band eller som han sa det:"Bare gjør som æ sir, ikkje tænk, så går det bra". De hadde felles ”Band tobakk og øl” William og Stian var de eneste som røkte.

Det ble slutt på ”bandølet” når William oppdaget at Thom drakk mer enn han. William hadde en del praktisk visdom om pop og rock bransjen. Det gjorde slik at vi slapp å gjøre alle de feilene som han hadde gjort i tidens løp. ”St.James var et meget godt organisert orkester med godt utstyr og stor buss.

Etter at Stein Rasmussen hadde sluttet i " Zoo" i 1977 begynte han i "St.James". Dette gjorde slik at orkestret fikk et løft vokalmessig. ”St. James” var et godt orkester og var kjent i Lofoten og Vesterålen. De trakk mye folk her i områdene og det snakkes mye om dem ennå. I 1980 ble det slutt etter at de hadde vært på turne i Tromsø i 19 dager. Thom lanserte ideen om å trekke seg ut av det hele.

Etter dette ble det et samarbeide med "St.James" gutta Stian og Dag. Dette prosjektet kalte de for "Boyzen Baize Band". Et folkelig uttrykk for "gutta på byen". Dette var en trio som av og til hadde med seg andre musikerer.
(Trond Nyrud).

I 1981 kom Brønnøysund mannen Idar Furnes på gitar og vokal. Da ble de et habilt rockeband i steden for et "holloy på lokale” band. Idar var veldig strukturert og hadde orden på settlister m.m. Etter et år dro Idar. Da ble Dag Kjander med på ei spilling, nemlig den første og siste. Etter det ble Roy Westerlund med på noen spillinger.

Dag og Stian for opp i "fjordan" og spilte med trommemaskin. Da bestemte Thom seg for å ikke bli akterutseilt og begynte å spille gitar igjen. Fremtiden som trommeslager var usikker.
Foto:William Hakvaag

I 1983 flyttet Stian til Ski og Thom begynte i Ciriani i fem måneder. Han var den eneste i Ciriani som rakk å si opp før han ble sagt opp. Etter dette hadde han ikke spilling og Dag fra "Boyzen Baize Band" hadde heller ikke noe og gjøre. De fikk forespørsel om spilling og startet "Boyzen" med Jan Helge Johansen på trommer. Da sa Thom slik som William hadde sagt: "Bare gjør som æ sir- så går det bra", til Jan Helge.

De hadde av og til med Stig Pettersen, Stein Schultz og Vidar Arfinnsen hver for seg, men ikke fast. Basen var Thom, Dag og Jan Helge. De spillte enkle melodier. Det skulle være humør og fest. De fikk mange opptredener og ble humørband nummer 1. De kalte seg: ”Reisende i godt humør”.

I 1987 laget de en kasett i Ciriani Studio i Svolvær. Den hete "Bli med oss på fest". De hadde planer om å ha andre musikere med på denne, men dette ble det ikke noe av. Thom, Dag og Jan Helge var mer en gode nok til dette. Hele prosjektet kom seg på kr. 5.000,-. En rimelig pris. De finansierte dette med spillepenger. Kasetten låter slik som de gjorde "live". De fikk mye spillinger p.g.a. denne kasetten. Den solgte i 1000 eksemplarer.

I 1988 begynte Dag i "Banana Airlines" og orkestret "Thoms Boyz" ble startet. Da ble Ole Bendiksen på bass med sammen med Arne Størmer på gitar. Trond Nyrud kom med etter Arne sluttet. Etterhvert tok de navnet "Boyzen" da dette var mere salgbart.

Thom så at det var behov for trubadurer i landsdelen og ville forsøke seg selv om det er tungt å opptre helt alene. Han debuterte i Tromsø "i løvens hule" som han sier. Han var banebrytene som trubadur.

I 1989 spurte Kai Kiil (Banana Airlines) Thom om han kunne tenke seg å være med i TV- serien "Vaktmesteren" som lærer "Surmo". Dette sa han ja til og opptakene av serien begynte. Denne ble meget populær hos barn og ungdom og gikk i beste sendetid på lørdager. Thom nådde hele landet med sin figur som lærer "Surmo". Thom hadde også samarbeide med Kai på spillinger rundt omkring i landet. Han kom seg ut, utenom nærområdene i Lofoten og Vesterålen. Vi kan nevne at han fikk også andre TV- opptredener fra Norkapp, Rorbua, Nyvågar, m.m.

I 1991 ble "Banana Airlines" lagt på is og Dag kom tilbake til Svolvær. "Boyzen" ble startet på nytt igjen. I 1992 kom "Vaktmesteren 2" med nye opptak i Tromsø. To band me basis på Stokmarknes, med Thom ble startet. "Alt for damene" og "Guttemusikken".

I 1995 ble "Boyzen" på nytt trio.

I 1996 hadde han vært på turne heile tida i tre år og hadde på det meste trehundrede spilledager pr. år.

I 1997 var han utbrent p.g.a. mye turnering, dårlige honorarer og mye "holloy". Han fikk seg fast jobb hos sin søster`s gatekjøkken "Havna Grill".

Han tar allikevel en del trubadurjobber rundt omkring. Han har også samarbeide med Kai. Dag og Thom er også ute på veien.

2002 drar Dag til Østlandet.

2004 "Boyzen" ligger på is. Thom har også spilt med Jan Willy Hagen, Trond Nyrud, Ole Helmersen, Arve Finnholt, Arne Størmer og Bent Winsrygg.

Thom satser nå på å være entertainer og ha korte "geriljajobber" i show-sammenheng. Han mener også det er tid førr å starte et nytt band. Med egne versoner av andres låter. Artister som Joe Cocker og Elvis har ikke egne låter og har gjort det bra.

Thom vil bestandig ha "en sigøyner i blodet" og vil ut på jobb på veien. Han er etterhvert blitt litt mere kresen på hvilke jobber han tar med hensyn til type jobb og honorar.


Til toppen


Web design: Bjørn Kenneth Hansen 2004