Sist oppdatert
20.04.2018 20:57
Hovedsponsor

FORSIDEN | Om foreningen | Navnet Svolvær | Stedsnavn| Bybilder | Attraksjoner | Bykart | Reise til Svolvær | FORUM
Økonor Svolvær

- i går

-
STEINALDER
- VIKINGTID
- NYERE TID


- GAMLE BILDER
- GAMLE POSTKORT
- GAMLE HUS

- FILMKLIPP
- LOFOTFISKET

- PÅ FOLKEMUNNE
- MUSIKK
- KUNST
- KULTUR
- IDRETT

- SAGN & MYTER

- DET GAMLE
  VAAGAR OG
  TINGSTEDET   KJEFSØY


- BØKER OM   SVOLVÆR

- SLEKTS
  FORSKNING


-
MAIL



 
Musikk


Trond Nyrud
født i Svolvær
13 desember 1955

Intervju
Bjørn Kenneth Hansen


Portrett av musikere



Trond begynte sin karriere sammens med Bjørn Kenneth Hansen i Viseklubben "Lovisa" i 1972. Han spilte da blokkfløyter men ønsket seg sterkt en langfløyte.

Trond som da jobbet på fiskebruk, jobbet mye overtid for å få råd til å kjøpe seg langfløyte. Han hadde fått grunnlaget med noter fra undervisningen til Randi Bremnes,
mor til Kari, Ola og Lars.

Han lærte seg fort å spille på langfløyta og sammen med Bjørn Kenneth Hansen på 12 strengers gitar spilte de både andres og egenkomponerte låter. 2 av låtene ble spilt på radioen i programmet "Etter skoletid" Ellers opptrådde de sammens med Lovisa, på flere Troilltamper og på Vesterålsfestivaler.

Etter en stund kom også Arne Størmer med og de kalte seg "Ned i fjæra"

I 1973 begynte han som vokalist og fløytist i gruppa "Gamle Noreg". som bestod av Per Kai Pryts fra Kabelvåg, Stian Kilvær, Lasse Veiesund, Thom Pettersen og Bjørn Kenneth Hansen. De spilte endel Jethro Tull, Edgar Braathen Band, Steppenwolf, Deep Purple og andre som var populære på den tida.


Gamle Noreg. Fra venstre: Bjørn Kenneth Hansen, Trond Nyrud, Thom Pettersen, Lasse Veiesund, Per Kai Prytz og Stian Kilvær. Fotos: Kåre Rolandsen

Det ble en kort karriere i bandet da Trond og Bjørn Kenneth begynte på Trondarnes Folkehøgskole i Harstad høsten 1973. På Trondarnes hadde de en lærer som het Knut Iversen som var med i Nord-Norsk Jazz Forum og kunne dette med å improvisere etter akkord skjemaer. Det ble dannet Jazz, Rock, Vise og klassiske grupper på skolen. Det ble et fint år musikalsk sett og sosialt.

Trond søkte seg til Handelskolen i Svolvær og begynte der høsten 1974.
Han fikk tilbud fra "Punj Hjellan" som var Kai Larsen, Roy Charlsen, Stig Rolandsen og Per Christian "Pelle" Hansen. Dette var en radikal visegruppe med enkelte egne låter som "Hænningsværvisa" m.fl. De hadde opptredener rundt omkring i Svolvær Kabelvåg området og var en tur i Valberg.

I 1975 begynte han i ei visegruppe som het "Ut med havet" med Per Kai Pryts, Bjørn Vik, Heidi Hovde og Kurt Hansen. Disse spilte dette året på Troilltampen på Ulvsvågskaret og ble gått motatt av publikum. De spilte bl.a. en instumentalverson av "Jeg lagde meg så silde". Denne låta gikk rett i hjertet til Zoo gutta som hørte på. Spesielt Royer Larsen bassisten som synes Trond var fantastisk. Han spurte Trond hva ha skulle gjøre til høsten. Trond svarte da at han skulle gå på Melbu, Handelskolen andre år.

Zoo kom fra Stokmarknes og det er jo ikke langt fra Melbu. William Hakvaag var sologitarist i Zoo på dette tidspunktet.

Trond hadde sin første spilling med Zoo på Finnsnes på senhøsten i 1975.
Da var Rudi Høynes, Sverri Dahl, Royer Larsen og William Hakvaag med i Zoo.

I januar 1976 startet Zoo igjen etter en kort pause med Arne Størmer på gitar. William hadde sluttet. Trond ble med på fløyte og congas. Han skulle også "roade", være "roadie" (dvs. bære instrumenter og rigge utstyr) i tillegg til å spille fløyte og congas. Dette synes Trond var helt greit, da Zoo var det best og mest etablerte bandet i Lofoten og Vesterålen da, og som også spilte spiselig musikk. (Santana, Uriah Heep, Chicago, J.J. Cale, Moody Blues m.fl.) Han kom inn i et etter da, meget bra band.

Denne besettningen av Zoo varte til sommeren 1976. Fra høsten av blir det et reserve Zoo med svensken Lennart Helander, Olaf Benjaminsen, og med en keyboardist fra Myre. Sverri flyttet til Steinkjær. Denne besetningen var ikke bra og ble oppløst til jul.

1977 i begynnelsen av året begynner Sverri igjen. Zoo gutta hadde hørt om en meget god gitarist/vokalist/låtskriver fra Harstad.

Det var Ketil Stokkan og de spurte han, og han begynte i Zoo høsten 1977. Dette ga gruppa et enormt løft. Ketil hadde kontrakt med selskapet Apollo da han begynner i Zoo.

Den første Zoo-plata blir spilt inn i Nidaros Studios i Trondheim. Zoo begynner å turnere utenom Lofoten og Vesterålen.

1978 i april kommer den ut under navnet "Captured in Zoo" . Den andre plata til Zoo blir innspilt i København høsten i 1978. Den heter "Guilty" og er en mer poppreget plate enn den første. Mer tilgjengelig for publikum. Trond begynte da og spille sopransaksofon og alt saksofon i tilegg til fløyta. Den (Guilty) kom ut på senvinteren i 1979. Denne plata selger i 6.000 x og det gjør slik at det blir endel turnering. Zoo har sitt hjemmemarked som de spiller på mellom turneene.

Zoo gutta ser snart at det lille plateselskapet Apollo fra Harstad ikke kan ”backe” (følge opp) dem skikkelig opp og skifter plateselskap til Snowflake Records i Oslo.

Dette selskapet vil at Zoo skal synge på nord-norsk, og at en forutsetning for kontrakt er dette. "Noregs Heitaste" blir spilt inn i Scanax Lydstudio i Oslo på høsten og kommer ut i november 1979. Zoo får to hiter "Du ekje her" og "Slogfunk".

Den selger i underkant av 25.000 x.
Det blir mer og mer turnering på gutta.

I 1980 blir "Z på maken" spilt inn i Roger Arnhoff Lydsstudio i Oslo og kommer ut i november 1980. Etter jul får Zoo et eget program på NRK ”Zikk Zakk”, som når ca. 1 million seere. De får hitten "Evig Ung". Den selger i 65.000 x og guttene får gull og sølvplater. De drar fra den ene suksess spillingen til den andre. Hele Norge ligger for deres føtter.

I 1981 kommer "Gaya" på markedet, også spilt inn i Roger Arnhoff Lydstudio.

Den selger også over 65.000 x og Zoo får hitene "Vent, ikkje legg på", "Linemor" og "Ola Nordmanns Seksualliv". Zoo har da over 220 reisedager i året.

Høye utgifter og kostnader gjør at det ikke blir noe særlig igjen på gutta.

Rudi slutter. Ny mann Geir Nordheim. Med at Rudi slutter mister Zoo en meget god trommeslager, kormann, arrangør og låtskriver.

Det blir en pause i innspilling av nye plater. Zoo flytter til Oslo. Gutta er slitene etter mye turnering og holoy. I 1983 spilles "Shagalai" inn i Scanax Lydstudio i Oslo og kommer ut før jul, det merkes at gutta er slitne. Den selger bare i underkant av 25.000 x og det er krise i Zoo. Zoo har Tv opptreden fra konserthuset i Oslo, men det hjelper ikke. Ketil og Sverri begynner med solo prosjekter. Zoo øver til en ny plate på høsten i 1984, men det står i stampe. Zoo oppløses i oktober 1984. Den ”nord-norske bølgen” er over for denne gang.

Trond drar til Stokmarknes og begynner i Rio Go Go. De kommer ut med en single som heter "Minna". Innspilt hos Ciriani i Svolvær. De som er med i Rio Go Go er: Alf Eriksen, Stig Andreassen, Svein Jonny Andreassen, Morten Davidsen og Trond. Dette prosjektet varer til i 1988.

Trond begynner i "Boysen" i 1988 sammen med Thom Pettersen, Jan Helge Johansen og Ole Bendiksen. Dette er et humørband med mye spillinger.

I 1990 starter Trond "Norges Blues Band" sammen med Arne Størmer, Jan Helge Johansen og Ole Bendiksen.

Dette blir et "Party blues band" som får mye spillinger. Etter hvert kommer Sjur Hemma og Elin med.

Dette bandet spiller i skrivende stund ennå, og tar oppdrag.

Noregs Bluesband. Fra venstre: Jan Helge Johansen, Ole Bendiksen, Arne Størmer og Trond Nyrud.

1991 startet Trond, "Gisle Moen og Trond Nyrud Band" som varte til 1994.

I 1999 ble Zoo gjenforenet på Stokmarknes.

De har nå bra med spillinger og skal gi ut ny cd-plate i 2004.
(Hvis alt går etter planen)






Zoo. Fra venstre: Rudi Høynes, Trond Nyrud, Sverri Dahl, Erling Andersen og Ketil Stokkan.

2004 Trond har startet et band som heter GUANO DEADLINES med Gisle Moen, Jan Helge Johansen og Dag Okstad. Bandet skriver egne låter med nord-norske tekster. De var på Troilltampen i 2004 og fikk gode kritikker og god respons fra Jack Berntsen, publikum og presse.

De låtene som de har tro på er:
"Nordland, Troms og Finnmark" og
"Som ei sol".
De er i studio nå på Ørsvågvær og
spiller inn disse.

De ser det ann...

Trond har utenom de faste bandene
spilt sammens med på konserter, TV og opptredener følgende musikere:

Jørn Hoel
Steinar Albrigtsen
Jonas Fjeld
Lynni Treekrem
Knut Reiertsrud
Marius Muller
Hungry John
Dag Ingebrigtsen (TNT og Kids)
Marit Mathisen
Jack Berntsen
Kenny Drew (pianisten til Miles Davis)
Turid Pedersen (Nøkken)
Kine Hellebust
Anders Rogg
Kai Kiil
Ove Schei
Arve Finholt
Bent Winsrygg
Alf Edvartsen
Bjørn Alterhaug
Tormod Hesten
Svein Hugo Sørensen
Jan Willy Hagen
Dag Christensen
Knut Magne Myrland
Steinar Wikan (Liljedugg)
Roy Stenersen
Steve Cropper (Blues Brothers Band)
Geir Morfjord
Kari Bremnes
Tove Karolin Knutsen



Begge fotos: Edd Medby - Lofotposten.



 

Web design: Bjørn Kenneth Hansen 2004