Sist oppdatert
30.03.2008 11:19
Hovedsponsor

FORSIDEN | Om foreningen | Navnet Svolvær | Stedsnavn| Bybilder | Attraksjoner | Bykart | Reise til Svolvær | FORUM
Økonor Svolvær

- i går

-
STEINALDER
- VIKINGTID
- NYERE TID


- GAMLE BILDER
- GAMLE POSTKORT
- GAMLE HUS

- FILMKLIPP
- LOFOTFISKET

- PÅ FOLKEMUNNE
- MUSIKK
- KUNST
- KULTUR
- IDRETT

- SAGN & MYTER

- TINGSTEDET    KJEPSØY

- BØKER OM   SVOLVÆR

 
Svolværs historie - Nyere tid
Svolvær Dampskipselskap
Løsrevne historiske hendelser
finner du i menyen under.


Svolvær Dampskibsselskab ble dannet i 1887 av Lars Berg, John Berg og O. J. Kaarbø.

Men allerede på slutten av 1870 årene startet Lars Berg, O. J. Kaarbøe, Schønning fra Finneset, Simon Wolf fra Storvågan og Ragnvald Normann, Vågan Dampskipselskap.

Selskapets første og eneste båt var "Hans Egde". Båten som var åpen hadde en temmelig svak motor så fiskerne hadde det moro med å holde båten igjen når den skulle gå fra kai. Båten gikk med brød og kaker til fiskeværene om vinteren og fikk dermed utnavnet "Kak-Hans". I 1893 ble båten pårent av en annen båt på Hadselfjorden og den sank.

Det har og vært et dampskipsselskap her som het " Krohnselskapet". De hadde 4 båter som ble ekspedert av Berg på Svinøya. Likeså var det et selskap som het "Hegholmens dampskipsselskap" der ekspeditøren het August Olsen.

Men i 1887 Ble som sagt Svolvær dampskipselskap stiftet og samme høst ble dampskipet "Svolvær" kontrahert på Aker mek. verksted og om vinteren ble det satt inn i agntrafikk nordpå.


D/S Vaagar. Foto: Ukjent.
Sammens med selskapets neste båt "DS Vaagar" var "Svolvær"
på farten som agnbåt, som bukserbåt for garnbåter, som markedsbåt og på "Lystturer og søndagsutflukter, kirketurer og bryllupsturer som det het i annonsene i Lofotens Tidende i 1891.
I 1895 anskaffet de båten "Gunnar Berg" som var en meget fin båt. I 1900 kjøpte de båten "St. Olaf".

Selskapet som ble drevet av Kaarbøe var lønnsomt i mange år inntil at de motordrevne skipene kom. Da gikk det nedover med selskapet og de solgte båtene. Dampskipet "Svolvær" fikk sin grav i fjæra ved Finneset i Kabelvåg.

På bilde øverst ser vi dampskipet D/S Gunnar Berg. Det store huset i forgrunnen er ekspedisjonsbygningen til O. J. Kassbøl og det første "Hotell Lofoten".
Foto: Ukjent. Fra boka Svolværs historie av Olav Alsvik.


Du er her - Nyere tid > Svolvær Dampskipsselskap

Til toppen

Web design: Bjørn Kenneth Hansen 2004