Sist oppdatert
14.07.2022 20:24
Hovedsponsor
Klikk Her

FORSIDEN | Om foreningen | Navnet Svolvær | Stedsnavn| Bybilder | Attraksjoner | Bykart | Reise til Svolvær | FORUM
Økonor Svolvær

- i går

-
STEINALDER
- VIKINGTID
- NYERE TID


- GAMLE BILDER
- GAMLE POSTKORT
- GAMLE HUS

- FILMKLIPP
- LOFOTFISKET

- PÅ FOLKEMUNNE
- MUSIKK
- KUNST
- KULTUR
- IDRETT

- SAGN & MYTER

- TINGSTEDET    KJEPSØY

- BØKER OM   SVOLVÆR

-
MAIL 
Svolvær bykiosk - Innsamlingsaksjonen - Byggingen

Svolvær bykiosk åpnet 17. mai 2012

Bykiosken var godt besøkt på nasjonaldagen der historielaget fikk mange positive tilbakemeldinger på at kiosken passet godt inn på torget. Det fantastisk fine taket som er levert av Svolvær Blikkenslagerverksted ble og rost opp i skyene.

Svolvær bykiosk åpnet på nasjonaldagen for salg av is, pølser og brus. Det var Svolvær idrettslag som stod for salget. Svolvær idrettslag var og de siste som brukte "forgjengeren" som denne nye bykiosken har hentet sitt uttrykk fra, etter at den ble nedlagt som aviskiosk.

Ledere for 17. mai komiteen, Stein Alsos foretok på et vis den offisielle åpningen av bykiosken, da han sa noen ord om kiosken til folkemassen som var samlet på Svolvær Torg.


Svolvær Historielag har fått enormt mange positive tilbakemeldinger, og det som går igjen er at kiosken har gjort noe positivt med torget, gjort det mjukere og mer attraktivt.

På bildet ser vi de frivillige fra Svolvær idrettslag som brukte en stor del av
dagen sin til å betjene bykiosken.


Historien om
SVOLVÆR BYKIOSK


Jan Fredriksen og jentegruppen i idrettslaget.


Svolvær Historielag takker alle
som har bidratt til å få realisert bykiosken; private, det lokale næringsliv, Nordland Fylkeskommune, Svolvær Innbyggerforening og Vågan Kommune.

De største bidragsyterne er Stokvik & Nøren, E. Nilsen Bygg, Fr Wangsvik, Nordic Last og buss, Byggmakker, Bil i Nord, Advokatfirma Robert Robertsen, Dalhberg & Sønner, Lofothavn, Svolvær Blikkenslagerverksted, Økonor, og Tre Team.

Av Svolværs befolkning så er det over 100 personer som har gitt 300 kroner hver. Svolvær Innbyggerforening har gitt 10.000 kroner.

Fylkespolitiker Benn Mikalsen har og trødd til å hjulpet oss slik at vi har fått 35.000 kroner fra Nordland Fylkeskommune.

Historielaget takker alle som har bidratt til å muliggjøre dette unike prosjektet. En spesiell takk til Eskil Nilsen, John Berg og Morten Hansen som har huset tak og bygning.

Tusen takk!!
Arbeidsgrupppen for Svolvær Bykiosk
Styret i Svolvær Historielag


Bykiosken ble veldig godt motatt av byens befolkning.Det arbeides på spreng for at kiosken kan åpnes 17. mai


Det jobbes på spreng for at kiosken skal være klar til 17 mai. Fra venstre blikkenslager Ken Bak Jensen, fra Svolvær Blikkenslagerverksted, Bjørn kenneth Hansen, Bjørn Solberg og Tor Andreas LilleVi. Foto: Bjørn Solberg.Bykiosken plasseres på torget våren 2012


Svolvær bykiosk plasseres på torget, ettermiddagen den 14.05.2012

15.05.12

Endelig er Svolvær bykiosk på plass med god hjelp fra Gunnar Svenning, Mats Gunnarsen og Politiet i Svolvær.


Kiosken løftes på henger til Svenning AS.


Her får vi hjelp av Politiet ved Mikael Lind
som loser kiosken trygt ned til torget.


Rune Green og Viggo Berg fra historielaget
kunne konstatere at det ikke er helt enkelt
å få plassert kiosken nøyaktig på
fundamentet.

Her rigger blikkenslager xxxxx fra Svolvær Blikkenslagerverksted seg til for å montere takrenner og spiret.


Historielaget har fått hjelp fra mange av medlemmene. Her ser vi Bjørn Solberg som foreviger sluttfasen av prosjektet.


Bykiosken ferdigstilles


Taket justeres på plass av Tor Andreas LilleVi og Rune Green. Tor Andreas er innleid av historielaget i denne sluttfasen, for å hjelpe dugnadsgjengen med å få kiosken ferdig til 17. mai.

06.05.2012
Fundamentet er nu ferdigstøpt og det gjenstår kun å få bygget en handikap ramp på sørsiden av kiosken. Tord Nilsen fra Vågan Eiendom har har ledet byggingen av fundamentet og stått for utformingen av handikap rampen.

Fredag den 4. mai ble taket løftet på kiosken etter at både tak og bygning har vært vinterlagret hos L. Berg Sønner på Svinøya.

Selv om det kun er småting som gjenstår, i forhold til det arbeidet som er lagt ned i kiosken, så vet vi erfaringsmessigst at "slutten" altid tar sin tid.
Men målet er at kiosken skal være plassert på torget i god tid før 17. mai.

På 17. mai, dersom kiosken er på plass, skal Svolvær idrettslag benytte kiosken for å selge is og pølser, mm

Vi kommer tilbake med informasjon om dette så snart vi vet at om vi klarer å holde tidsfristen eller ikke.

Mandag 7. mai starter arbeidet med å få lagt inn strøm. Tak innvendig skal paneles og isoleres. Det skal og bygges en luke i taket. Ventiler skal monteres samt gulvbelegg og behandling av vegger og tak.


17.03.2012
Svolvær Historielag har fått kroner 5000 i støtte til bykiosken fra Vågan Kommune,
i tillegg til at kommunen skal stå for bygging av forskalingen til betong fundamentet som kiosken skal stå på. Betongen støtter betongsenteret i Kabelvåg oss med.

Koisken regnes med å være plassert på torget i begynnelsen av mai, dersom ikke noe uforutsett dukker opp. Plasseringen vil mest sannsynlig bli der orginalen stod, -på sørøst siden av torget.Høsten 2011
Bykiosken vinterlagres.
Svolvær bykiosk er nesten ferdigstillet. De siste månedene har dugnadsgjengen bestående av Rune Green, Atle Petersen, Bjørn kenneth Hansen og Viggo Berg stått for bygging, innredning og maling for å få kiosken ferdig.

Det gjenstår i hovedsak å løfte taket på plass, der kun takrennene i kobber gjenstår å montere, samt installasjon av det elektriske og fundamentet som kiosken skal stå på på torget. Siden vinteren er i anmarsj har vi kommet fram til at vi vil vente til våren med å plassere kiosken på Svolvær Torg. Imellomtiden står den trygt hos Knut Arne hos L. Berg Sønner på Svinøya.Mobil video fra flyttingen. Maskinkjører Mats Gunnarsen, Viggo Berg, Håkon Gjertsen og Knut Arne Johansen ser til at kiosken blir trygt plassert.
LOFOTPOSTEN 31.10.2011

SE TEGNINGER AV BYKIOSKEN

HISTORIE
- SVOLVÆR BYKIOSKVåren 2011
Byggeprosessen er startet


Rune Green en smule tankefull på hvordan hjørnevinduene skal skråsages for å få plass.

Svolvær Historielag er kommet godt igang med byggingen av en kopi av den gamle bykiosken som stod plassert på torget i Svolvær fra begynnelsen av 1900 tallet og fram til slutten av 1960 tallet.

Innsamlingsaksjonen for å skaffe penger til bygging av en kopi av den gamle
SVOLVÆR BYKIOSK
resulterte i
160 000 kroner.

Selve byggingen er kalkulert til 180 000 kroner. Noe som historielaget gjør på dugnad.

Fra den tiden kiosken holdt til hos E. Nilsen Bygg på Vorsetøya.
Se og Lofotposten 3. juni 2010. Foto: Lofotposten, Hugo Johansen.


Positiv til bykiosk
Butikkene ved Svolvær Torg reagert med entusiasme.

– Vi har diskutert saken, og det er meget god stemning for at forslaget blir realisert, skriver de i et brev til utviklingsavdelingen i Vågan kommune. Lofotposten 29.03.08


Stand i Sentrumsbygget 2008

I 2008 sendte Svolvær Historielag ut en giro til alle husstandene i Svolvær med forespørsel om å støtte bygging av en rekonstruksjon av den gamle Svolvær Bykiosk, noe som medførte at over hundre personer gav tilsammen
nesten
40 000 kroner.Se større bilde av akvarellen
Førstepremie. Akvarell av torget anno 1950 malt
av Finn Danielsen. Klikk på bilde for å se akvarellen i stort format.
Loddsalg før jul i 2008 gav 4000 kroner og salget av byvandreran sin CD og filmen om lofotens historie gav noe mindre inn i kassen.
2008
På forespørsel fra Håkon Gjertsen og Atle Petersen sa Svolvær Historielag ja til å bidra med å realisere en kopi av den gamle bykiosken som stod på torget i Svolvær fra begynnelsen av 1900 tallet og fram mot 1970.
Til toppen


Svolvær Historielag 2004-2016

2008

Arbeidsgruppen for bygging av en rekonstruksjon
av den gamle
Svolvær bykiosk bestod av:
Atle Petersen, Bjørn Kenneth Hansen, Knut Varberg, Viggo Berg og Håkon Gjertsen som og er leder for arbeids-gruppen.

Svolvær Historielag har fått godkjenning
fra Vågan Kommune for oppsett av kiosken på torget, og handelstanden rundt torget ser på dette som et meget positvt tiltak.

Se fra oppstarten nederst på siden.